Голівудські метафори та життя з епілепсією

Епілепсія — древня хвороба, яка вважалась посланою богами за гріхи, насправді ж епілепсія, неврологічне захворювання, що може мати генетичну схильність або виникати спонтанно (вперше виникнувша мутація) і згодом вже передаватись нащадкам. Суть епілепсії — тривалі судомні напади (малі або великі), що тривають декілька хвилин та викликаються порушеннями в тій чи іншій ділянці мозку. Передують судомам аури — химерні чи спотворені смакові відчуття, запахи чи навіть слухові речі. Епілепсія частіше за все проявляється в віці від до 9 років, а може спровокуватись і гормональною перебудовою організму в підлтковому віці (15-16) і починається з абсансів — коли дитина чи підліток завмирає поглядом в одній точці секунд на 10-15, після чого не пам'ятає цієї зупинки. Також характерні і нічні напади, коли дитина може прокинутись з тривогою, а потім починаються тоніко-клонічні генералізовані судоми всього тіла, опісля також дитина нічого не пам'ятає. Бажаючи кращого життя, тим більше якщо оди з батьків теж епілептик (в такому випадку ризик народження хворої дитини 4-6%) проводиться консультація невролога. Індивідуально підбирається терапія, робиться режим сну, роботи, перебування за комп'ютером і занять спортом.

Внаслідок жіночої гормональної природи, існують випадки, що на фоні терапії та адекватного режиму епілепсія проходить саме в віці 15-16 років або ж в старшому віці після початку статевого життя та вагітності.







Американський серіал, що набуває популярності цього літа, «Teen Wolf» показує. як це завжди в драмах аткого роду, підлітків і як вони намаються жити з своєю вампірською чи вовкулацьою чи ще якою магічно-міфічною природою. Але насправда це не просто фентезі, це метафори. Метафори, як в переломний період де змінюється навколишнє середовище та організм, відбувається перехід від дитиства до свідомого життя, підлітки часто стикаються з різними фізичними, соціальними чи психологічними проблемами і те, як та чи інша людина подолає їх вплине на подальше життя. Тільки тут, реальні хвороби, патології чи трагедії названі монстроподібними речами. І по суті герої фільму можуть служити навіть рольовими моделями для подолання дитиною труднощів.
Erica Reyes, 16-річна героїня вищевказаного серіалу, яка після того як була навернена перевертнем позбулась своєї епілепсії. Перевертень був зрілим, старшим за неї чоловіком. Помічаєте? Дівчинка, що мала комплекси через хворобу, але вчасно і систематично приймала преппарати, дотримувалась рекомендацій виходить заміж і/або вагітніє і забуває про свою епілепсія майже назавжди. Те саме і тут, метафоричне «навернення», і це навіть по сексуальних жестах в сералі можна помітити, це є і що інше як початок статевого життя. перехід її до стосунків, адекватне любляче ставлення (як може бути наприклад в шлюбі) і від цього отримання впевненості в собі.






0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте